Veckans utmaning till tematrio från Lyras noblesser:
berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

Det är en sådan där fantastiskt öppen fråga att det blir väldigt svårt att hålla sig till tre stycken, men så är det ju också en utmaning.

Jag börjar med en scen jag särskilt minns från Meijers berättelsen om en släkt av Charles Lewinsky. Det är ett tillfälle när släkten samlas till första Seder, den första kvällen under Pesach (även kallad ”judisk påsk”). Plötsligt snubblar en ung man in i samlingen – kusinen som blev konverterad till kristen tillsammans med sin far. Så får vi se hans vilsenhet, och därifrån nystas det upp andra saker… Det är bara en liten scen i ett stort romanbygge, där historien rör sig från generation till generation. Hela romanen är fantastisk. Däremot förstår jag inte varför den fått den svenska titeln Meijers, när originaltiteln Melnitz, som syftar på familjespöket, är så väldigt mycket bättre.

Nästa i trion får bli en betydligt mera lättsam roman, som inte alls handlar om påsk men däremot har den för temat passande titeln Harens år. Det är en av många humoristisk böcker av Arto Paasilinna, och eftersom det var den första bok av honom jag läste tycker jag särskilt om den. Även om jag senare hunnit tröttna lite på hans stil, är Paasilinna i lagom doser alldeles utmärkt underhållning som passar fint som avkopplande läsning under helgen.

Slutligen tar jag fram Richard Yates utmärkta Easter Parade, som konstigt nog fått behålla sin engelska titel även i svensk översättning. Där har vi påsken i titeln. Det är en berättelse om vad folk tror att deras liv skall bli i kontrast till vad det blir, med många väldigt träffande observationer och isande lyckade personporträtt.

Utifrån titeln Easter Parade tillåter jag mig också att fuska lite med trion… Det är nämligen även namnet på en musical-film från 1948, med Fred Astaire och Judy Garland. Den svenska titeln är En dans med dig. Förutom titel och kontinent har den ingenting alls gemensamt med boken, men om man tycker om ganska fåniga gamla filmer är den i högsta grad njutbar, och påsktemat är tydligt.