Veckans tematrio från Lyrans noblesser verkar inspireras av sommarvädret just nu. Utmaningen lyder:
berätta om tre böcker vars titel innehåller något som är blött!

Det finns gott om blöta titlar, av olika slag och från olika språkområden, men jag fastnade för tre tämligen färska svenska böcker med vatten i titeln.

Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten beskriver hur berättarjaget, som verkar likna författaren en hel del, köper hus i Frankrike och flyttar dit. Det händer kanske inte så mycket på ytan – hon odlar sin trädgård och bekämpar mullvadar, hon lär sig sakta allt mer franska, hon inrättar sitt nya liv. Ändå blir det händelserikt, och inte minst väldigt roligt. Malmsten berättar allt med sin omisskännliga, glasklara tonträff. Översättningen av vad hon faktiskt säger när hon försöker treva sig fram på franska får mig att skratta högt.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman har redan kallats för en modern klassiker. Det kanske är att ta i en smula, men det är i alla fall en riktigt bra bok. Visst finns det en gåta, och den får också sin lösning mot slutet. Den stora behållningen är dock kombinationen av karaktärer och miljöer, med Ekmans speciella blick för Sverige av idag och igår. Jag förstår varför den här romanen fick en hel hög priser när den kom ut 1993. Den är värd att läsa om nu också.

Vattnet i mars av Mikael Fant håller jag för en av de bästa moderna, svenska böcker jag läst. Det är en roman, men uppbyggd av kapitel som också skulle kunna fungera som noveller. Genom dem får läsaren följa med från den ena personen till den andra i en rundmålning av Sverige – stad och landsbygd, familjebildningar och ensamstående, hetero- och homoförhållanden, inom och utanför lagen. Allt vävs ihop inom en släkt och under ungefär ett års tid. Det är ett lysande romanbygge.