Veckans tematrio från Lyrans noblesser handlar om Stockholm. Utmaningen lyder helt enkelt:
Berätta om tre romaner som utspelar sig i vår huvudstad.

Nu är Stockholm både min hemstad och en viktig plats i svensk litteratur, så jag upptäcker att jag har väldigt svårt att välja. Det finns så många böcker som jag tycker om och som passar in på temat. Jag får väl hugga tre stycken av dem, helt enkelt.

Först en klassiker, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. En kort liten bok som rör sig i Stockholmsmiljöer kring förra sekelskiftet. Som så ofta hos Söderberg blir staden synlig, samtidigt som berättelsens fokus ligger på personerna och deras inbördes relationer. Det finns förvisso fler Söderberg-romaner som man kan säga precis samma sak om, men just den här korta lilla saken håller jag för en av de bästa böcker som den svenska litteraturen har åstadkommit. Inte konstigt att flera moderna författare tagit upp och vridit på historien sedan dess – ofta med lyckat resultat, men ingenting som går upp mot originalet.

En senare roman, men redan en klassiker den också, är Maken av Gun-Britt Sundström. Berättelsen om Martina som vill leva med Gustaf, men inte lika mycket som han vill leva med henne, har förstås sin stora styrka i den osentimentala beskrivningen av komplicerade känslor. Dessutom är den väldigt rolig, fylld av intressanta formuleringar. Den utspelas också i Stockholm, med cykel genom stadens gator, studier på KB och sommar i skärgården. Trots att den på många sätt är allmänmänsklig skulle den nog inte kunna utspelas någon annanstans, inte i denna form.

Slutligen plockar jag fram en barnbok som charmerar även högläsande vuxna (åtminstone de första fem gånger man får läsa den), Örnis bilar av Jan Lööf och Carl Johan de Geer. Lööfs illustrationer är fantastiska, och inte minst kan man stanna länge vid bilderna från Södermalm i denna bok. Sedan är det också en historia som verkar tilltala 3-4-åringar väldigt mycket, om pojken Örni som kallas in för att köra diverse olika bilar i olika sammanhang.