Denna vecka är tematrion från Lyrans noblesser någonting som fick mig att fundera ett bra tag. Det skyller jag på när jag kommer med ett väldigt sent bidrag. Det finns så många olika aspekter som jag skulle vilja få med. Det högintressanta temat anknyter till den nyligen timade nationaldagen, och utmaningen lyder:
Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

Som första bok i trion väljer jag Vattnet i mars av Mikael Fant. Det är en roman som ger en rundmålning av det svenska samhället – stad och landsbygd, unga och gamla, homo- och heteropar. Det är också en smart upplagd bok, där var och en av personerna fått sin egen röst, samtidigt som relationerna mellan dem framträder allt tydligare. Som läsare följer man personerna, och får en bild av Sverige av idag på köpet.

Jag fortsätter sedan på temat relationer och nämner Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. En mycket omtalad bok sedan den kom för ett par år sedan, men också högaktuell i sin beskrivning av hur människor möts och inte möts, av sociala koder och (o)förmåga att uppfatta dem. Personerna är tidstypiska, och det är beskrivningen av det sammanhang de rör sig i också.

Den tredje får bli en bok av annat slag, inte en roman utan ett mellanting mellan reportage och essä. Vasakärven och järnröret av Per Svensson drar en linje från 40-talets nazistiska grupperingar i Lund till Sverigedemokraterna och dagens politiska situation. Man kan diskutera länge hur relevant just den linjen är, men trenderna som beskrivs är högst synliga i Sverige idag. Intressant och sorgligt aktuellt.