I veckans tematrio från Lyrans noblesser är temat detta:
Berätta om tre bra böcker där det finns minnesvärda porträtt av lite äldre personer!

En utmärkt utmaning, tänker jag och börjar genast gå igenom ett stort antal literära figurer. För även om det finns många unga personer i böckernas värld, finns det också många minnesvärda tanter och farbröder. Till slut fastnar jag för tre tanter, eller åtminstone kvinnor som hunnit runda medelåldern.

Huvudpersonen i För din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk är den mycket originella pensionerade ingenjören Janina. Berättelsen om henne och hennes förhållande till naturen i och runt en liten polsk by kan på ytan verka enkel, men den utvecklas till ett väldigt intressant porträtt av en minst sagt udda person. En av de verkligen intressanta äldre kvinnorna i sentida litteratur, skulle jag säga.

Titelfiguren i Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson får förvisso uppträda i de flesta åldrar i den boken, men berättelsen börjar ändå på hennes 85-årsdag. Därför anser jag att även hon är kvalificerad för att ingå i trion denna vecka. Dessutom är det en väldigt bra bok, lätt att läsa men svår att glömma. Jag har även skrivit ett separat inlägg om den här.

Slutligen nämner jag Mormor Vädervax, en figur som återkommer i flera romaner av Terry Pratchett. Inte minst är hon en viktig person i Häxor i faggorna. En komisk fantasyfigur, det må vara en smula oväntat från min sida, men jag tycker att hon försvarar sin plats här mycket väl. Dessutom är det en hejdlöst rolig bok, av den sort som bör plockas fram när man verkligen behöver ett skratt.