Det finns ingen bättre verklighetsflykt än att låta medvetandet sjunka in i en bok, och med ens befinna sig i en annan variant av verkligheten. I veckans tematrio från Lyrans noblesser tar Lyran fasta på det, och lägger dessutom till att i dessa tider kan man behöva uppmuntrande läsning. Utmaningen lyder:
Berätta om tre böcker som lättar upp i tillvaron!

Föga oväntat börjar jag hos Tintin av Hergé. Det finns inte mycket läsning som är så humörhöjande som ett tintinäventyr eller fem. Skall jag nämna ett enda av albumen blir det svårare, men kanske Det hemliga vapnet med sin kombination av dramatiskt äventyr och drastisk humor kan vara en bra början.

Som andra titel tar jag Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov. Djävulen själv kommer till Moskva, en cigarrökande katt promenerar omkring, Pontius Pilatus har bekymmer, det udda paret får på sätt och vis varandra efter att Margarita flugit över staden till en mycket märklig bal… Det är en hissnande bok, full av fantasi, allvar och den sortens humor som gör att man kan skratta högt åt i grunden allvarliga saker.

Slutligen tänker jag på vad som egentligen är en serie om sex böcker, plus några senare uppföljare, San Fransisco-sviten av Armistead Maupin. Som titel här tar jag den första av dem, som på svenska heter Ett annat liv och i engelskspråkigt original Tales of the City. Det är en sorts intelligentare såpopera i bokform, med mycket dramatik men också många hejdlöst roliga scener, och utspelas i 1970- och 1980-talens San Fransisco.