To Kill a Mockingbird av Harper Lee, eller rättare sagt Jadviga P Westrups svenska översättning med titeln Dödssynden är en av de böcker som följt mig länge. Jag var nog 13-14 år när jag läste den första gången, och det har blivit ett antal omläsningar sedan dess, både av översättningen och på originalspråket engelska. Det förvånar mig inte det minsta att den boken anses för en av 1900-talets självklara klassiker. Berättelsen om barnen Scout och Jem, och om hur deras far Atticus Finch försvarar en svart man som åtalats för våldtäkt på en vit kvinna, är väldigt tydligt placerad i den amerikanska söderns 1930-tal. Just genom att vara så väldigt specifik, lyckas den bli genuint allmänmänsklig. Ofta är det historien om småstadens öppna rasism man talar om, men perspektivet ligger hos flickan Scout, och genom det draget visas de stora sammanhangen i samma belysning som små händelser i ett barns liv. Egentligen handlar den mer om den tillbakadragne grannen Boo Radley än om den dramatiska rättegången. Kanske är det just därför historien fäster så bra, förutom att den är så lysande skickligt berättad.

Så förtjust som jag är i To Kill a Mockingbird, kunde jag förstås inte motstå att också skaffa mig ett exemplar av det som lanserats som Harper Lees ”nya” roman, Go Set a Watchman (finns även översatt, med den svenska titeln Ställ ut en väktare). Det är nu inte någon ny roman, utan en som skrevs redan före den berömda To Kill a Mockingbird men inte blev publicerad. Nu, när Nelle Harper Lee vid nära nittio års ålder inte längre riktigt har förmågan att välja själv, ges den ut. Ur moralisk synpunkt känns det förstås rätt tvivelaktigt. Samtidigt är det litterärt mycket intressant – vad skrev författaren före den stora succéromanen?

Go Set a Watchman utspelas runt 20 år senare än To Kill a Mockingbird, när USA:s högsta domstol nyligen beslutat att segregation mellan svarta och vita är olaglig. Huvudpersonerna kan verka vara de samma som i To Kill a Mockingbird, men det är de inte. De är varianter, med samma namn, men utvecklade i delvis andra riktningar än i den tidigare publicerade romanen. Den Jean Louise (Scout) Finch och den Atticus Finch som beskrivs här, bör betraktas som romanpersoner som endast existerar inom just denna berättelse. Mellan dem uppstår en moralisk konflikt som är tidstypisk och väl beskriven. Båda är rasande över högsta domstolens utslag, men ger det anledning att liera sig med stadens mest skränande, våldsamma rasister? För en modern läsare är det inte helt lätt att svälja denna diskussion, men just det tidstypiska skall inte underskattas. Handlingen väver också ihop minnen från Jean Louises barndom och ungdom med nuplanet. Berättarrösten är klar och observant, och bitvis är det en riktigt rolig bok.

Go Set är Watchman är en bra roman. Inte mer och inte mindre. Den är inte i närheten av To Kill a Mockingbird.

Efter att ha lagt den ifrån mig, tog jag upp vad som egentligen är ett betydigt mera intressant sätt att återvända till Harper Lees författarskap. Journalisten Marja Mills blev, uppenbarligen till även sin egen stora förvåning, under längre tid insläppt i den berömda författarens liv och umgängeskrets. Resultatet blev reportageboken The Mockingbird Next Door. Det är en stillsam och samtidigt fantastisk berättelse om mötet med två systrar: Alice Finch Lee, småstadsjurist liksom sin far, och Nelle Harper Lee, storsäljande författare som några år efter det stora genombrottet med debutromanen till stor del drog sig tillbaka från offentligheten.

Mills skriver om livet i Monroeville, verklighetens förlaga till romanens Maycomb. Hon beskriver Alice, med aktiv praktik vid dryga nittio års ålder och väldigt mycket storasyster. Hon skriver om samtal med Nelle, en äldre dam som intresserar sig för sin omvärld, som är mycket förtjust i kaffe, och som samtidigt är den berömda författaren Harper Lee. Inte minst skriver hon om balansen mellan privat och offentligt, och om hur hon stilla sörjer de böcker som Harper Lee aldrig kom att skriva. Det är respektfullt, det är försiktigt, och det blir på många sätt mer rafflande än någon spänningsroman kan vara. Det är en utmärkt biografi med fokus på ålderdomen, och troligen den enda bok om Harper Lee som är värd att läsa. Nu önskar jag mig bara att någon skall våga satsa på en svensk översättning.

Dödssynden kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.
Ställ ut en väktare kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.
The Mockinbird Next Door kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.