Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo laddar för nästa veckas stora begivenhet, Bok&Bibliotek i Göteborg. Så här lyder den:
Veckans tisdagsutmaning handlar om att berätta om ditt bästa bokmässeminne. Fram med alla härliga minnen nu, så att vi kan skapa en riktig bokmässepepp tillsammans.

Första gången jag var på bokmässan åkte jag dit över en lördag, gick omkring på mässgolvet, och träffade några kamrater från nätverket Nafs en stund. Det var trångt, det var högljutt, det var utmattande – och jag blev fullständigt såld på bokmässan, förutom att jag förstås drog hem en bunt nya böcker. Det bör ha varit 2009 eller 2010… Sedan dess försöker jag se till att vara där om jag kan. Nästa gång jag kom iväg, hade jag även förstått att för att riktigt avnjuta mässan, skall man se till att skaffa och utnyttja ett seminariekort.

Jag har hunnit se många minnesvärda seminarier på bokmässan, och som specifika minnen är det nog de som träder fram som de bästa. Mario Vargas Llosa, Caithlin Moran, Sandra Kalniete och många andra har varit ruskigt intressanta på scen. Skall jag välja ett minne, blir det nog en replik från den egyptiska författaren Nawal El Saadawi. Hennes samtalspartner var mitt i den inledande presentationen av denna författare, och hade kommit till att hon flera gånger blivit mordhotad av islamister.
– Ursäkta mig, bröt Nawal El Saadawi själv in, men jag har äran att ha blivit mordhotad av representanter för alla religioner!

I år slår jag mig lös på en bokmässeresa torsdag till söndag, liksom jag gjorde förra året. Jag reser med mycket lätt packning i en ryggsäck, och försöker hålla på begränsningen att jag inte skall köpa på mig fler böcker än jag orkar bära till stationen, utan att fuska med rullväska eller liknande. Så här såg förra årets hemförda bokhög ut:

20140929_181643