I veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo är frågan ”Hur skriver du?” Närmare bestämt ställer de två mer precisa frågor.

1) Berätta något om ditt skrivande – vad skriver du (blogg, poesi, brev)? Var skriver du? När skriver du? Hur? Varför?

Jag skriver ganska mycket, både tekniska texter och skönlitterära. Kortnovellerna som läggs ut här på Syrlig, förstås. Längre noveller, varav några publicerats på olika håll, bl a e-singeln Treif som jag gärna gör reklam för. Ett romanmanus börjar kännas färdigt och kommer nog snart att söka sin lycka bland förläggare. Tidigare har jag skrivit ungdomsboken Fienden bor inte under sängen (finns inte längre i handeln men däremot på välsorterade bibliotek), och än tidigare förstås min fackbok Öppen källkod i Sverige. Dessutom har jag bloggen här, en trevlig biverkning av att jag ville ha någonstans att publicera kortnovellerna… Så det korta svaret blir att jag skriver allt möjligt, när helst jag hinner, och mestadels för att jag har roligt när jag skriver.

2) Dela med dig av din bästa skrivinspiration – har du en favorithandbok eller ett knep för att få igång bokstäverna?

Nu har jag turen att när jag har någonting att skriva brukar jag kunna sätta mig ned och helt enkelt göra det, oavsett om det är en beställd artikel eller en novell av egen drift. Fast ibland behöver jag förstås tänka på texten några varv innan det är dags för själva skrivandet. Då brukar en promenad fungera utmärkt. Någonting i själva gåendet får mig att tänka väldigt bra just när det gäller formuleringar.