Kvinnoalfabetet hos Enligt O har denna vecka kommit till bokstaven c, och som vanligt betyder det fyra frågor att fundera över.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?
Colette. Enkla, eleganta berättelser med ett språk som porlande vatten. En charmerande författare som står sig väl.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!
Det var svårt. Jag väljer Cornelia Funke, för att serien som börjar med Bläckhjärta är så lockande för läsare i alla åldrar. Dessutom fuskar jag lite och nämner också AC Collin, för passande nog var jag på hennes bokrelease tidigare ikväll. AC är en kamrat från skrivarnätverket Nafs, och jag vet sedan tidigare att hon är en skarp novellist. Nu skall det bli väldigt roligt att läsa hennes romandebut, med den suggestiva titeln Mamma kom aldrig hem.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Forskaren och tvåfaldiga nobelpristagaren Marie Curie lär förvisso vara välkänd även utan att jag påminner om henne, men det finns få kvinnliga pioniärer som känns så betydelsefulla. Hon flyttade från Warszawa, där kvinnor inte släptes in vid universitetet, till Paris där hon svalt sig genom studieåren men kom att upptäcka flera grundämnen, bland mycket annat.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Som inbiten tintinist säger jag förstås Castafiores juveler av Hergé. Skapad av en man, men med en synnerligen kompetent och stark kvinna i centrum, och ett verk där en stor konstnär roar sig med att vrida och vända på sin egen skapelse.