Det är fredag, och som vanligt finns en ny kortnovell här på Syrlig. Det är också en bra dag att ta upp veckans utmaning från Enligt O, där kvinnoalfabetet nu har nått fram till bokstaven f.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?
Det var svårt den här gången. Jag väljer Janet Frame, vars romaner och självbiografiska verk står sig väl.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.
Jag fuskar lite. Fun home av Alison Bechdel borde väl i egentligen kallas vid sitt svenska namn, Husfrid, i en svenskspråkig blogg, men jag använder originaltiteln för att få med denna intressanta och mångbottnade serieroman. Den kvinna som står i centrum är en fiktiv variant av Bechdel själv, och framför allt handlar det om relationen till hennes far som aldrig vågade leva öppet som homosexuell.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Jag bryr mig inte nämnvärt om musik, men nämner ändå sångerskan Ella Fitzgerald, så stor att till och med jag känner till henne.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Författaren och akademiledamoten Katarina Frostenson, som skriver intressant poesi och dramatik och dessutom driver ”Forum” som plats för litterära samtal för en intresserad allmänhet.