Dags för veckans utmaning i kvinnoalfabetet hos Enligt O. Denna gång är det bokstaven h som gäller.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.
Den här gången var anledningen till att det blev svårt att välja, att det finns flera som jag skulle vilja lyfta fram. Jag säger Jacqueline Harpman, en mycket intressant belgisk (franskspråkig) författare som jag hoppas att någon så småningom skall ge ut i svensk översättning. Framför allt är hennes roman Orlanda en bok som jag rekommenderar.

2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?
Marlen Haushofer hann få ett antal litterära priser, däribland vad som om jag förstår saken rätt är Österrikes främsta: Großer Österreichischer Staatspreis. Det var välförtjänt, liksom att hon nu drygt 40 år efter sin död fortfarande blir läst och diskuterad. Jag tycker mycket om hennes böcker Väggen och Vi dödar Stella.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Också en svår fråga. Jag väljer Harriet Beecher Stowe, som med romanen Onkel Toms stuga bidrog till slaveriets avskaffande i USA.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Flera andra svar nämner Carola Hansson och hennes böcker om familjen Tolstoj. Jag har inte läst någon av dem, men börjar bli tillräckligt nyfiken för att det skall bli av så småningom.