Veckans utmaning i kvinnoalfabetet från Enligt O har nått fram till bokstaven m.

Vilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?
Det finns flera kandidater, men skall man gå på nyckelordet länge så nämner jag författaren L M Montgomery. Böckerna om Anne på Grönekulla har funnits med mig, och flera generationer läsande kvinnor, sedan barndomen.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?
Jag har svårt att hävda att Bodil Malmsten inte får uppmärksamhet, men hon är så pass stor favorit att jag tar med henne här ändå. Visserligen är det mesta av henne mycket bra, men jag vill särskilt framhäva Priset på vatten i Finistère, som får mig att skratta högt samtidigt om det är en högst allvarlig bok om livet.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Här fuskar jag en smula och nämner Lawen Mohtadi, journalist, filmare och för all del även författare. Hennes biografi över Katarina Taikon är oerhört intressant, både boken och filmversionen.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?
Här kompenserar jag lite för att ha fuskat ovan, genom att nämna performanceartisten Marina Abramović, vars verk jag sett mycket lite av men är nyfiken på.