Hos Enligt O fortsätter utmaningen Kvinnoalfabetet. Denna vecka är det dags för bokstaven n.

Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?
Ingrid Noll, tysk författare som skriver deckare / thrillers som även jag, som sällan tycker om spänningsgenren, finner väldigt underhållande.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?
Självklart Amélie Nothomb! En belgisk, franskspråkig författare som jag är mycket förtjust i. Hon producerar så mycket att det för all del blir lite ojämnt, men när hon är bra är hon alldeles väldigt bra. Det finns sorgligt lite översatt till svenska, så här väntar jag ivrigt på att något svenskt förlag skall våga satsa på ett originellt och intressant författarskap.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Nu fuskar jag lite igen. Azar Nafisi är för all del känd som författare till Att läsa Lolita i Teheran. Fast framför allt är hon lärare och forskare i litteraturvetenskap, och för den kulturella gärningen (och den intressanta boken som förstås anknyter till den) vill jag lyfta fram henne.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Av Maria Nygren har jag hittills läst Fjärde riket. Den var tillräckligt intressant för att jag skall ha i min framtida inkö att utforska vad hon mer har gjort.