Nu har utmaningen kvinnoalfabetet hos Enligt O kommit fram till just bokstaven o.

Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?
För omväxlings skull ett svar som känns givet: Det går inte att komma förbi Joyce Carol Oates. En lysande författare, som följt med i min läsning länge. Visserligen är hennes produktion ganska ojämn, men det finns väldigt mycket av hennes penna som är riktigt, riktigt bra.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Så blev det svårt igen. Jag väljer Georgia O’Keeffe, modernistisk amerikansk bildkonstnär som gjort en del väldigt intressanta målningar med lätt surrealistisk touch.

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Orlando av Virginia Woolf, som hör till mina litterära husgudar. Visserligen är huvudpersonen Orlando inte en kvinna i hela boken, men jag tillåter mig att anse att det räcker med att hon bitvis är det. Dessutom förekommer det även andra intressanta kvinnor i romanen.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?
Jag har hört och läst en del gott om Nene Ormes böcker, men ännu inte läst någonting alls av henne.