En av de många böcker jag plockade på mig på årets bokmässa var Vad gör man inte av Maja Hjertzell. Jag hade läst en entusiastisk recension hos Enligt O, och boken såg trevlig ut när jag bläddrade lite hastigt. Det blev så att jag också läste den snabbt, redan under de dagar då jag var på mässan. Den levde upp till förväntningarna.

Vad gör man inte börjar lågmält, med en ung man som skall ta sig till sin mors födelsedagsfirande. Så kommer två av hans systrar in i bilden, och man förstår att det också finns en tredje syster. Perspektivet skiftar mellan syskonen under romanens gång, och relationerna nystas sakta upp. De tre samlas hos modern för födelsedagsfirandet, så mycket kan jag avslöja utan att säga för mycket. De kan först verka vara typfigurer – Sanna som ligger med fel killar, Anders som dricker för mycket och gör saker utan att tänka efter, Karoline som låter sig domineras av killen hon flyttat ihop med. Allt eftersom boken utvecklas får man dock se mer av dem, och de blir fullödiga romanpersoner.

Redan att få till porträtten på bokens 140 sidor är snyggt gjort. Dessutom finns här en familjehistoria som sakta och varligt plockas fram, så att läsaren förstår vad som komma skall i alldeles lagom tid, inte för tidigt men ändå strax innan texten uttryckligen bekräftar det. Det är väl uppbyggt, och trots den bevarade lågmäldheten mycket dramatiskt. När berättelsen slutar känns den fullbordad, samtidigt som det tydligt finns saker som borde hända med dessa personer också efteråt. Där får läsaren själv ta vid.

Att kalla Vad gör man inte för en charmerande bok kan verka cyniskt. Den handlar om svåra saker, och personerna i den är lätta att känna med men långt ifrån charmerande. Ändå skulle jag säga att just charm är dess mest tilldragande egenskap. Det är en så välbalanserad bok, smart uppbyggd och med både humor och svärta. Jag kan inte låta bli att le när jag tänker på den.

Det är en ungdomsbok, och man skall förstås inte vänta sig djup som inte ryms i en sådan. Ändå skulle jag säga att det är en typisk ”cross over”-bok, en ungdomsbok som fungerar alldeles utmärkt även för läsare som liksom jag inte bara hunnit bli vuxna utan också kommit en bra bit in i medelåldern. Jag är förvisso svag för sådana, efter att själv ha publicerat en ungdomsbok som förhoppningsvis också passar i den nischen. Här är det dock inte bara typen jag tycker om, för Vad gör man inte är väldigt bra i sitt slag.

Vad gör man inte kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.