Sommar, snart semester, och äntligen har jag tid att vara med i en bokbloggsjerka igen. Jerkan hos alkb.se kommer idag med en fråga om relationen till Sherlock Holmes:
Har du läst böckerna? Har du någon favorit? Har du sett tv-serien/tv-serierna? Kort sagt, skriv om vad du vill så länge det har med Holmes och/eller Doyle att göra.

Jag läste Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes någonstans i tidiga tonåren, eller kanske rent av lite tidigare. De tilltalade mig, men blev inte några stora favoriter. Däremot har Holmes som figur så till den milda grad blivit del av vår gemensamma kultur att det inte går att komma ifrån honom, och jag tycker det är en rätt rolig och intressant figur. Sedan har vi förstås samspelet med doktor Watson, som lyfter historierna. Jag tycker också om hur flera av Conan Doyles deckarintriger rör relativt enkla brott, även om det förstås finns spektakulära mord också.

Trots att jag nästan aldrig ser TV-serier, har jag även tittat på Sherlock med behållning. Det är roligt att se hur intrigerna fått ny, moderniserad form, men ändå ligger ganska nära de ursprungliga historierna. Ungefär när den serien var på tapeten, fick jag också tips om en rysk TV-serie från 1979-1981, Sherlock Holmes och doktor Watson. Det går att hitta några avsnitt på Youtube, med engelsk text, och jag finner att det är ett roligt sätt att försöka öva ryska. Riktigt välspelade är de också.