Den här bokrekommendationen har även publicerats i Legatus Mensae.

Ur bokhyllan: Männen i Kreml (Вся кремлёвская рать) av Michail Zygar

Det är ofta svårt att förstå ett styrelseskick som är diametralt olikt det man själv är van att leva i, men det är i regel också intressant. Hur Ryssland styrs idag är förstås av intresse för hela Europa, och därför väl värt att försöka sätta sig in i. Där kan Männen i Kreml ge en hel del bra ingångar. Fast det är också njutbar läsning för var och en som tycker om att få sig ett skickligt ihopsatt reportage. Dessutom skadar det förstås inte att det är en spännande bok, som kan läsas som en samtidsthriller.

Författaren har lyckats intervjua många av de mäktigaste personerna runt Vladimir Putin. Här får man en saklig beskrivning av hur beslutsfattandet i Kreml faktiskt gått till de senaste decennierna. Resultatet är en väldigt initierad skildring av politiskt spel på hög nivå, men också av hur stora beslut fattas som kortsiktiga svar på hur man uppfattat yttre omständigheter, snarare än som uttryck för någon medveten, långsiktig strategi. Det är fascinerande, och ofta skrämmande.

Männen i Kreml påminner läsaren om den nära historien, men bidrar också till att göra det lättare att begripa vad som händer framöver. Det är för all del underhållande läsning, en bladvändare för den som är intresserad av storpolitik, men det är också en bok som hjälper läsaren att förstå vår omgivning och tänka vidare kring den.