När bokcirkeln diskuterade Slottet av Franz Kafka visade det sig att de närvarande delades i två jämnstora grupper: Hälften tyckte det var tråkig läsning, medan den andra halvan hade riktigt roligt åt den. Redan där verkade denna bok fånga våra väldigt olika lässtilar och preferenser. Tradigt eller komiskt, eller kanske ändå både och? Det blev en intressant inledning på samtalet.

Vi var i alla fall helt överens om att romanens personer är väldigt statiska, mer spelpjäser än beskrivningar av människor. Att det finns en tydlig satir om överdriven byråkrati i texten kunde vi också lätt konstatera, liksom att det är de många små berättelserna inom romanen som bär historien, snarare än ramhandlingen. I övrigt hade vi dock gjort rätt olika läsningar överlag. Vi var inte ens riktigt överens om vad det var för miljö berättelsen utspelades i. Var det en liten by med ett fåtal hus, eller en stad där läsaren dock bara får se små delar av denna stad?

Vidare diskuterade vi flera möjliga, eller i några fall rätt långsökta, tolkningar. Vi pratade om kända religiösa tolkningar, och konstaterade att boken i sig helt saknar direkta referenser till religion av något slag. Några av oss tyckte att det fungerade bra med läsningen att det handlar om en känsla av utanförskap och att vilja höra till men aldrig riktigt kunna göra det. Detta kan betraktas som helt individbaserat, eller som en beskrivning av att tillhöra en minoritet.

Vi försökte även hitta en möjlig marxistisk läsning, och konstaterade att ingen i sällskapet riktigt förstod hur en sådan kunde göras på denna text. Därefter sökte vi en feministisk läsning, vilket för all del gick att göra utifrån att alla människor från det hägrande Slottet är ”herrar” och därmed män. Att kvinnor får hög status om någon av ”herrarna” vill ha dem till älskarinnor, och blir utstötta av byn om de säger nej, understödjer också en sådan läsning.

Mest återkom vi nog till att boken drivs av drömlogik, samt att en enorm, byråkratisk och diffus maktapparat parodieras så tydligt. Vi var inte överens om ifall den var rolig att läsa, men det blev i alla fall en rolig diskussion.

Slottet kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.