Min senaste bokrekommendation i Legatus Mensae handlar om En häst går in på en bar av den israeliske författaren David Grossman. Nu kommer den här också.

Ur bokhyllan: En häst går in på en bar (סוס אחד נכנס לבר) av David Grossman

En pensionerad domare i övre medelåldern blir oväntat inbjuden till en stå-upp-föreställning. Komikern på scen är en man som han kände som pojke, och sedan inte har träffat på drygt 40 år. Ungefär så mycket får läsaren veta tidigt. Resten följer under scenföreställningen, med svängningar och berättade minnesbilder.

Romanen En häst går in på en bar är ett koncentrerat kammarspel. Två män som under en tid var vänner när de var mycket unga, den blandade publiken på en liten krog i Netanya, och all interaktion samlad till ett par timmars föreställning. Men det är också en roman som öppnar de vidare perspektiven, för personerna och deras privata historia men också för det samhälle de lever i och för generationerna före dem. Sammantaget är det väldigt mycket som ryms i denna korta berättelse.

En del scener är väldigt komiska. En del är kusligt obehagliga. Grundberättelsen har hela tiden en tydlig riktning, men ibland tar den synnerligen oväntade vägar. Som läsare kan man bara följa med och låta sig dras in, eller också stanna upp och reflektera över allt det som sägs och inte sägs. Oavsett vilket, så blir det helt klart intressant läsning.

En häst går in på en bar kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.