Augusti månads läslista:

H James: The Golden Bowl
L Ewald: Måste carpa
J Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
J Erpenbeck: Natt för gott
K Naszkowska: Wygnani do raju

James sena roman tog ganska lång tid att komma igenom, men den var värd besväret. Anyuru har jag skrivit om här. Erpenbeck borde egentligen också få ett eget inlägg, det var en mycket intressant bok. Ewalds serier var också trevlig läsning.

Fast jag lyfter särskilt fram Naszkowska. Det är en reportagebok, tio intervjuer med människor som flyttade till Sverige till följd av den antisemitiska kampanjen i Polen i slutet av 1960-talet. Det här är personer som det har gått påfallande bra för. De flesta lär känna igen flera av namnen, som Dorotea Bromberg, Maciej Zaremba och Jerzy Sarnecki. Titeln betyder ”Fördrivna till paradiset”. Nu önskar jag mig att ett svenskt förlag skall se till att ge ut en översättning, för den här boken vill jag få massor av bekanta att läsa.