Min senaste bokrekommendation i Mensa Sveriges föreningstidning gäller Muralgranskaren av David Nessle. Nu kommer den här också.

Ur bokhyllan: Muralgranskaren av David Nessle

Det finns tillfällen när det man allra mest behöver är att skratta åt något småfånigt men underfundigt skämt. Muralgranskaren är uppenbart skapad för dessa tillfällen. Här har David Nessle plockat detaljer från målningar, mestadels från senmedeltiden, och lagt in bildtexter som helt klart kastar nytt ljus över motiven. Egentligen skall resultatet förstås inte beskrivas, utan bara betraktas – och skrattas åt.

Texterna matchar bilderna med ett arkaiserande språk, bestående av en del gammalsvenska, en del blandskandinavisk stavning och en del rena fantasier. Det passar bra i sammanhanget, och redan stavning ”HERran” borde få många läsare att le en smula. Lite senare får man veta att de fördömda kan vara tacksamma för vattenfast mascara. På den vägen är det, hela boken igenom.

Muralgranskaren är knappast något verk som kommer att överleva tillnärmelsevis så länge som de konstverk den använder sig av. Det behövs heller inte. Den är rolig här och nu, i sin kombination av det dagsaktuella och en humoristisk blick som leder läsaren till befriande skratt.

Muralgranskaren kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.