Någon drog igång en föreningsbaserad bokdiskussionsgrupp på Facebook, och där blev jag påmind om hur hejdlöst roliga jag tycker att en del av Jasper Ffordes böcker är. De första fyra i ”Thursday Next”-serien får mig att le varje gång jag minns dem. Kanske börjar det bli dags för en omläsning, för de lär passa utmärkt för lata sommardagar. Det gör nog de två ”Nursery Crime”-böckerna också, för den delen.

För ”Thursday Next”-böckerna hjälper det att vara intresserad av historia och av (främst brittiska) literära klassiker. De första två finns för övrigt även i svensk översättning. För ”Nursery Crime”-böckerna hjälper det att ha lite hum om brittisk barnkultur i allmänhet och engelska barnramsor i synerhet. Fast framför allt skall man ha den sortens humor att man skrattar åt ritkigt absurda infall.

Så här skrev jag i en rekommendation av den första ”Thursday Next”-boken för några år sedan:

Ur bokhyllan: Var är Jane Eyre? (The Eyre Affair) av Jasper Fforde

Det finns romaner som väldigt tydligt skapar sitt eget universum. En del av dem brukar klassas som ”fantasy”, och det är förvisso ett sätt att beskriva Jasper Ffordes böcker, även om det långt ifrån är det enda sättet. Var är Jane Eyre? inleder en serie om (hittills) fyra böcker där huvudpersonen heter Thursday Next, eller Torsdag Nesta i Ia Linds svenska översättning. De kan alla beskrivas som humoristiska äventyrshistorier, men också som skruvad samhällssatir, och de är i högsta grad böcker för bokälskare.

Det hela utspelas år 1985 i en parallellvärld där litteraturen har en självklart central plats i samhället. Shakespeare-citat finns att få i snart sagt varje gathörn och det händer att hulligangäng drabbar samman för att de har olika åsikter om vem som egentligen skrev Shakespeares pjäser. I denna miljö lyckas någon hitta ett sätt att förflytta sig mellan böcker och yttervärlden. Dess värre utnyttjas uppfinningen av historiens skurk, som lyckas ta sig in i originalmanuskriptet till Jane Eyre och kidnappa Jane Eyre själv. Därmed kan han idka utpressning, för utan huvudpersonen kommer romanen att gå förlorad. Låter det som en ovanligt originell historia? Lägg då till att Krimkriget fortfarande pågår trots att både England och Ryssland vid det laget har grundligt krigströtta befolkningar, att det är svårt att få passera gränsen till den socialistiska republiken Wales, och en mängd ytterligare detaljer som visar att historien inte riktigt ser ut som den gör i vår värld.

Störst utbyte av Var är Jane Eyre? får den som är åtminstone något bekant med den brittiska litteraturen. Det finns några poänger som nog inte riktigt kommer till sin rätt om man inte känner till handlingen i Jane Eyre. Dock borde det gå bra att njuta av den även utan den sortens förkunskaper. Vansinnig och hejdlöst rolig är den i alla fall.