Klarar du några dagar utan tillgång till rinnande vatten? En vecka utan fungerande el? Längre tid än så? Har du, som så många gör idag, funderat på prepping och vad det egentligen innebär?

I boken Är du förberedd? går paret Wilderäng systematiskt igenom hur man förbereder sig för kriser av olika slag. De tar upp allt från värme och mat till behovet av att hålla sig sysselsatt och ha tillgång till underhållning. Inte minst återkommer de gång på gång till vikten av mental styrka och förmåga att förbereda sig för det oväntade.

Huvudupplägget är att utgå från tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan vatten och hygien, tre veckor utan mat, tre månader utan medicin. För att klara sig förbi de intervallen behövs rätt planering, och inte minst medvetande om ansvar, men boken påminner också om människors inbyggda vilja att hjälpa varandra. Resultatet är en bok som innehåller väldigt mycket praktiskt, men vars främsta charm och styrka ändå ligger i de allmängiltiga resonemangen. Till och med en icke-preppande stadsbo, som denna läsare, hittar en hel del att nicka igenkännande åt och mycket intressant att fundera över.

Är du förberedd? är skriven med två berättarröster, som ofta får glida ihop men ibland separeras. De kompletterar ständigt varandra, och som läsare kan man tänka sig att de skrivande makarna verkar ha haft roligt ihop när det skrev den här boken. Det ger en naturlig variation i rytmen, och det gör också läsningen rolig.

Är du förberedd? kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.