För läsare som redan är bekanta med Lars Wilderängs böcker finns det en hel del att känna igen även i den senaste. Man kastas rakt in i handlingen och sedan går det snabbt. Det är en spänningsroman, och även om våldsskildringarna aldrig är till för våldets egen skull blir det en del blod och död. Däremot förekommer varken krig eller zoombies i denna bok. Istället fokuserar spänningen på Stockholms bostadsmarknad.

Pojke möter flicka och de börjar en gemensam bostadskarriär. Med ständigt stigande priser är bostadsrätter minst lika mycket investeringar som de är tak över huvudet, och med möjlighet att låna stora summor kan den spekulationen utvidgas. Vad händer då när priserna sjunker, inte dramatiskt utan så som de faktiskt har gjort de senaste åren? En del människor förlorar rejält. Huvudpersonen i denna roman är en sådan person. Han kan kallas för en spekulant med otur, eller för en ”bolånetorsk” som alltför sent förstår konsekvenserna av sina egna handlingar.

Berättelsen har driv och det höga tempo man känner igen som ett Wilderängst signum. Däremot har karaktärsteckning aldrig varit styrkan i Wilderängs böcker, och det blir tydligt i en intrig som i hög grad behöver sina karaktärer. Läsaren får själv lägga till rätt mycket vad gäller personerna, och den förklaring som mot slutet presenteras för en del märkliga beteenden känns lite väl enkel. Den svagheten hindrar dock inte att det är en historia som man vill läsa vidare i, och inte minst ett intressant tankeexperiment kring konsekvenserna av det vi kallar ”bostadsbubblan”. Dramatisk är den förstås också, och innehåller även en dos humor.

Fallet kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.