Tidigt 1960-tal. Berlin är en delad stad, men än så länge går det att förflytta sig mellan zonerna. Ett antal studenter som bor i Östberlin studerar i Västberlin. Så stängs gränsen. I augusti 1961 byggs Berlinmuren. En grupp studenter i väst försöker hjälpa sina plötsligt instängda studiekamrater i öst över till västsidan, en flyktingsmuggling som under de kommande åren skall växa väsentligt.

Mitt i detta hamnar Leif Persson, student i Lund som bara råkat resa till Berlin vid rätt tidpunkt, eller kanske vid alldeles fel tidpunkt. Han blir vän med ett antal berlinare. Han får även andra svenska studenter och låna ut sina pass till flyktingar. I mars 1963 grips han av östtysk polis, och under några veckor är det högst oklart om han skall släppas igen.

Karin Westin Tikkanen gräver skickligt fram historien om flykthjälpen, om denne Leif och om de andra unga svenskar som under en tid hjälpte östtyskar att ta sig över till väst. Det hela har blivit en bok som skickligt lägger ett journalistiskt pussel, där läsaren får följa med i grävande och i spännande vändningar. Många av bihistorierna är så märkliga att de inte skulle anses trovärdiga i en roman, men här vet läsaren att de faktiskt har inträffat. Dessutom berättas alltihop på en tydlig prosa som gör det lätt att dras in i skeendet.

Om ni bara tänker läsa en enda reportagebok om vanliga människors handlingar i de stora skeendena i Europa under 1900-talet i år, är Flykten genom Berlin helt rätt bok att välja.

Flykten genom Berlin kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.