Författaren Lars Wilderäng levererar en bok om året, och vid det här laget har de recensioner som först publicerats i Legatus Mensae också fått komma ut här på bloggen rätt många gånger. Så även denna gång, när det är dags för Redovisningsavdelningen Marviken. Den här gången är det en science fiction-historia med tydliga inslag av spänningsroman, eller möjligen en thriller med tydliga sf-inslag.

Boken utspelas i vad som ungefär är nutid, men i ett Sverige som inte riktigt ser ut som det gör i vår värld. På vilka sätt det skiljer sig får läsaren räkna ut allt eftersom romanen fortskrider. Det finns en del ledtrådar redan i det första kapitlet, och för en stockholmsk läsare dyker det dessutom ganska snart upp detaljer i stadsbilden som också ger antydningar. Det är mycket skickligt gjort, och medan grunden för själva den huvudsakliga intrigen byggs upp kan läsaren samtidigt roa sig med att lägga pussel och lista ut på vilka sätt historiska händelser i denna parallellvärld skiljer sig från verkligheten.

Förutom att denna miljö i sig ger berättelsen en extra dimension, stöttar den upp den bas som behöver läggas innan huvudintrigen kan komma igång ordentligt. Det fungerar alldeles utmärkt. I övrigt är romanen starkt intrigdriven, som Wilderängs berättelser brukar vara. Den som läst hans tidigare böcker kommer känna igen det höga tempot, beskrivningar av tekniska detaljer, och en berättarröst som inte skyr beskrivningar av våld. Det finns till och med en lång, utdragen stridsscen från ett krig. I det här fallet har den scenen dock även en annan poäng än att beskriva den enskilde soldaten under det stora slaget, men den poängen får varje läsare själv upptäcka.

Sammantaget fungerar berättelsen väldigt bra, med sina olika ingångar för läsaren att fästa sig vid. Det är Wilderängs bästa bok hittills – originell, fartfylld och med fint läsflyt. Trevlig sommarläsning både för invanda fans och för den som bara för ovanlighets skull vill försöka sig på en spänningsroman.

Redovisningsavdelningen Marviken kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.