Nu är Stjärnklart-trilogin avslutad, och även om det blir kopplat till den avslutande delen, känns det rätt att här recensera trilogin som helhet snarare än böckerna var för sig. Som all lyckad underhållningslitteratur har den även förmågan att få läsaren att vilja läsa vidare, så en del läsare har säkert också väntat otåligt på den sista delen.

Det börjar med att all elektronisk utrustning fallerar. Verkligen allt, från mobiltelefoner och moderna ficklampor till styrsystemen för kärnkraftverk. I den första delen, Stjärnklart, får läsaren se det samhälle som vi känner falla samman. Berättelsen följer flera personer, och på äkta Wilderängskt manér ryggar den inte för att visa att stor del av mänskligheten dör genom att också låta många av personerna göra det.

I andra delen blir science fiction-inslagen tydligare, när det totala haveriet får sin förklaring. Samtidigt införs där ett element av ganska komiska skräckinslag. Mestadels är det en lyckad vändning, även om det kan bli lite långt här och var när den nya samhälle som vuxit upp drygt tio år efter den stora sammanbrottet skall etableras i berättelsen, samtidigt som det blir en hel del strider.

Den sista delen, slutligen, leder fram till den stora slutstriden. Den bygger skickligt vidare på det föregående, till ett slut som helt klart kan ses som konsekvens av det som har hänt fram till dess, men för den skull inte varit alltför uppenbart. Det blir mycket av just strider, och givetvis återigen många döda. Fler detaljer än så skall jag inte ge, för att inte förstöra överraskningsmomenten.

Med den stora mängd karaktärer som rör sig genom böckerna, är det inte konstigt att ingen av dem riktigt blir en människa. Det behövs inte, för huvudpersonen i dessa böcker är inte någon enskild, eller ens någon grupp människor, utan själva planeten Jorden. Däremot kan både de relativt skissartade karaktärerna och de återkommande hjältesoldaterna ge vissa longörer, men det är lätt att överse med när helheten ändå både är underhållande och flyter på med ett enkelt men samtidigt behagligt smidigt språk.

Sammantaget är det ett gott stycke författarhantverk man får bevittna i trilogin. Det är underhållningslitteratur som verkligen lyckas vara underhållande, samtidigt som den säkert kan ge upphov till en och annan spekulativ tankebana. Hur snabbt skulle vårt samhälle kunna falla sönder, och vad skulle i så fall kunna byggas upp istället? Den här varianten av apokalypsen är alls inte dum att roa sig med, om man vill få lite tankegods till sådana spekulationer.

Den avslutande delen Stjärndamm kan nu bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.