Geologiturism, kan det locka? Guideboken Upptäck förhistoriska Skåne satsar i alla fall på att locka till utflykter med fokus på vad berggrunden kan berätta om landskapet, i detta fall i Skåne såsom titeln visar. Här får man läsa om en havsbottenplatta, spår av tidigt liv, och som baksidestexten anger vulkaner och dinosaurier. Allt detta stoppas in i förslag till utflykter där man skall kunna observera spåren av dessa saker i landskapet, tillsammans med korta förklaringar av platsernas koppling till förhistorien, och inte minst det som syns i berggrunden.

Det är ett originellt grepp för en guidebok att låta den lära ut grunder i geologi. Eller kanske bör man säga att det är ett originellt grepp för en populärvetenskaplig introduktion till geologi att låta den bli en guidebok. Kombinationen är rolig, även om den ibland blir lite överpedagogisk i sina dubbla ambitioner.

Den som vill ut i den skånska naturen kan säkert hitta trevliga utflykter här, och den som vill plocka på sig lite allmänbildning kring förhistorisk tid kan också hitta det i den här boken. Den verkliga målgruppen torde dock vara de som vill kombinera dessa två, och det är trevligt att se en genomarbetad bok som vågar sig på en sådan nisch.