Veckans tematrio från Lyrans noblesser är en ovanlig utmaning, nämligen att berätta om facklitteratur från det egna området. Så här skriver Lyran:
Berätta om tre bra/intressanta faktaböcker! Gärna något från er ”professionella sfär”.

Jag var först lite frestad att fuska och skriva om litteraturvetenskapliga verk som jag tror är intressanta för en bredare krets av läsare – jag har en akademisk examen i litteraturvetenskap också, men den har jag aldrig använt i arbete. Ett djupt andetag senare säger jag att nej, en utmaning är en utmaning.

Här skall alltså IT-konsulten, civilingenjör i datateknik, försöka hitta fackböcker som duger att tipsa om även för intresserade läsare utan ingenjörsutbildning. Inte helt lätt, i synnerhet som så mycket som jag faktiskt läser för yrkets skull är färskvara som hittas på nätet. Dessutom får jag genast konstatera att när det gäller facklitteratur inom området får man i regel läsa på engelska.

Ett av de områden jag ägnar mig åt är arkitektur för IT-system och hur de sitter ihop. För att göra det, behöver man bottna i hur system byggs på bra, standardiserade sätt. Där passar det in med en klassisk branschbok, en som lämpar sig för såväl programmerare som systemarkitekter, nämligen Design Patterns: elements of reusable object-oriented software av Gamma, Helm, Johnson och Vlissides. Det säger en del om området att en bok från 1994 räknas som en klassiker som trots sin höga ålder fortfarande rymmer en hel del av intresse.

Sedan tror jag att ett område som jag pratar en hel del om i mitt arbete, öppen källkod och fri programvara, kan vara intressant. Så jag drar till med två böcker på det området.

Först en klassiker (relativt sett) även där: The Cathedral and the Bazaar av Eric S Raymond. Här kan den som har grundbegrepp om teknik läsa om rörelsen för samarbeten kring programvara.

Så en bok av en av de mest synliga frontfigurerna inom rörelsen för fri programvara: Free Software, Free Society av Richard M Stallman. Den är en samling essäer som handlar minst lika mycket om samhällsutveckling som om teknik.

Slutligen tillåter jag mig att fuska i alla fall, fast inom området. Min egen fackbok Öppen källkod i Sverige kom ut 2007, men om man står ut med att exemplen förstås har åldrats tror jag att den fortfarande står sig hyggligt. Så vitt jag vet är den fortfarande den enda översikten av området på svenska, på grundläggande nivå.