Ännu en bloggutmaning som kändes svåremotståndlig: Tematrio från Lyrans noblesser, med uppmaningen ”Berätta om tre romaner där pengar spelar stor roll!”

Just romaner, men bara tre. Det är inte helt enkelt. Victoria Benedictsons roman med titeln ”Pengar” skriver Lyrans noblesser själv om, så det uppenbara spåret känns det bättre att lämna där. Det finns så många andra romaner att omnämna.

Stolthet och fördom av Jane Austen är förvisso en sedeskildring från tidigt 1800-tal i den brittiska godsägarklassen, där det man först tänker på ifråga om handlingen antagligen är systrarna Bennets förälskelser och spekulationer om passande äktenskap. Bakom den tydliga pressen att hitta en lämplig äkta make finns dock inte bara förväntningar som bygger på kön och klass, utan också en högst påtaglig penningfråga. Det finns ingen nämnvärd familjeförmögenhet att lämna i arv åt döttrarna. Däremot finns ett fideikommiss – och fadern hade förstås tänkt sig att han skulle få en son, som kunde hålla sina systrar med tak över huvud vid behov. Nu blev det ingen son, bara fem döttrar, och det gäller att sörja för dem medan fadern finns i livet.

Spelaren av Fjodor Dostojevskij utspelas runt 100 år senare, och i framför allt ryska kretsar på franska riveran. Här är det hasardspel som står i centrum, framför allt roulette. Flera typfigurer passerar kasinot, alla med drömmar om stora och snabba pengar. Roligast är ”farmor”, en stormrik gammal kvinna som arvingarna flockas kring och som plötsligt grips av speldjävulen. Det kan naturligtvis inte gå annat än illa, på många sätt. Besattheten av spelet är ruskigt väl fångad, liksom storspelarens märkliga förhållande till pengar.

Gå, älska av Tomek Tryzna blir ett språng till Polen under andra halvan av 1900-talet. Allt börjar med att en liten pojke, Romek, lämnar lägenheten obevakad en stund, varpå familjen blir bestulen på de kläder som hans föräldrar syr och ändrar i smyg, under en tid då privata skrädderier är förbjudna. Vid 11 års ålder vet han att han måste rädda familjen från ekonomisk ruin, rädda sin mor från galenskapen, sin far från dryckenskapen och sin syster från någonting obegripligt. Vardagens tryckande bekymmer och Romeks plan för att uppnå rikedom blir till en vindlande berättelse, om pengarna och om livet.