Den här rekommendationen har även publicerats i Legatus Mensae.

Ur bokhyllan: Mitt namn är Firekeeper (Firekeeper’s Daughter) av Angeline Boulley

När berättelsen börjar är huvudpersonen Daunis 18 år, och hennes liv är inte riktigt som hon tänkt sig. Hennes högt älskade morbror har dött, hennes mormor har fått en stroke, och Daunis känner att hon inte kan lämna sin ensamstående mor för att flytta till det bättre college hon kommit in på, utan väljer istället att studera nära hemmet, vilket även betyder nära reservatet där hennes fars släkt bor. En ljuspunkt är att hon träffat Jamie, den nya stjärnan i det lokala hockeylaget. Sedan kommer katastrofen i form av ett mord, och Daunis blir ombedd att hjälpa till med upplysningar för att nysta upp den narkotikahandel som ligger bakom.

Mitt namn är Firekeeper är en thriller, som även är en ungdomsbok, som även är en beskrivning inifrån av livet i en indianstam med reservat i USA, nära gränsen till Kanada. Den handlar om en brottsutredning, och om en ung människas försök att hantera komplicerade relationer, och om en förälskelse, och om att vilja ingå i ett sammanhang. Alltihop berättas med driv, samtidigt som boken väver in en hel del upplysningar om situationen för USAs ursprungsbefolkning, och för den delen om ishockey.

Det är en underhållande bok som är lätt att läsa snabbt, men också en bok som både bjuder på överraskande vändningar och ger inblick i intressanta miljöer som åtminstone den här läsaren inte hade någon aning om.