Nu har bloggdelen här inte fått så mycket uppmärksamhet de senaste veckorna, eftersom jag haft alltför mycket annat att göra, men jag vill i alla fall försöka komma ikapp utmaningen Kvinnoalfabetet från Enligt O, och tar därför lätt försenat itu med bokstaven l.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.
Det är verkligen svårt att välja, här finns det många. Jag bestämmer mig för Ljudmila Ulitskaja. Jag var väldigt förtjust i hennes korta roman Sonetjka, läste en samling av hennes noveller på franska i brist på svenska översättningar (mina kunskaper i ryska räcker inte till för att läsa dem på originalspråket), och blev väldigt glad när hennes stora roman Det gröna tältet nyligen kom ut på svenska.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Hedy Lamarr, skådespelerska och uppfinnare. Hennes arbeten lade grunden för den teknik som idag används för bland annat wifi. Dessutom gjorde hon sig bra på film.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Återigen svårt att välja. Jag säger Selma Lagerlöf, som väl knappast behöver någon vidare presentation.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Av Sara Lidman har jag än så länge bara läst Bära mistel. Det borde bli mer så småningom.